Søk
  • Kristin Bochud

3 grep for å styrke kroppen i pollentiden

Hver vår eksploderer naturen og gir oss et mangfold av vakre farger. For mange er ikke våren forbundet med glede, men heller symptomer som tett nese, rennende øyne og trøtthet. Det finnes noen enkle grep som kan være verdt å prøve mot lette allergiplager – og helt uten bivirkninger!


Jeg har selv testet ut disse enkle grepene; neseskyll, ildpust og råd fra Ayurveda; en av verdens eldste naturvitenskap. Og det funket for meg! Neseskyll og ildpust kjenner jeg fra yoga, i tillegg har jeg vært ivrig leser av Ayurveda-litteratur og fått gode anbefalinger www.ayurved.no i forhold til allergiplager. Selv om du ikke er plaget av allergi, er det uansett fint å rense nesen når luften er full av pollen.  1. hva sier Ayurvedaen i forhold til allergi? Som andre sykdommer, ser Ayurveda også allgergier som en ubalanse i kroppen og opphopning av slagstoffer. Disse slagstoffene blokkerer kroppens kanaler og i tilfeller med lette allergiplager er det immunforsvaret som får unngjelde. Så ta vare på kroppen som du gjør ved en vanlig forkjølelse er et generelt råd. Og her noen konkrete råd fra Ayurvedaen:


- Sørge for nok søvn og ta det med ro. Søvn fra kl. 22 til 06 er mest optimalt for å gi kroppen tid til å gjennomføre de naturlige renselsesfunksjonene.   - Spise lett mat som er god for fordøyelsen. Gjerne mye grønne grønnsaker som renser ut toxiner. - Unngå/reduser inntak av melke- og meierprodukter, da dette er tungt fordøyelig. - Drikk mye, gjerne kokt vann gjennom dagen eller urtete som brennesle, løvetann ol.

2. Hvorfor neseskylling? Hvis du er plaget med rennende nese, nyser eller er tett kan det være verdt å prøve neseskyll med saltvann. Å skylle nesen med saltvannsløsning er en gammel tradisjon som kan lindre symptomer I øvre luftveier.  I yogaen anbefales neseskyll før pusteøvelser og pranayama, slik at nesen er mer åpen. For å gjennomføre neseskyll kan det være lurt å skaffe seg en “neseskyller”, eventelt bruke en vanlig kopp. En neseskyller kan kjøpes apoteket eller nett. Fyll opp 5 dl lunkent vann og 1 ts salt og bland godt. Saltvannsløsningen skylles deretter gjennom neseborene over en vask. Allgergiguiden har en detaljert beskrivelse om du vil lese mer.  https://www.allergiguiden.no/behandling-av-allergi/neseskylling/3. Ildpust

En rensende og energigivende pust. Ildpusten eller "breath of fire" er en type pranayama - pusteteknikk-som er hentet fra Kundalini Yoga. Se videoen for instruksjon. :)Jeg er ingen lege eller helsespesialist, men dette er noen tips som har hjulpet meg i pollensesongen. Kanskje har du også lyst til å prøve ut dette? Uansett ønsker jeg deg en god vår med forhåpentligvis mindre allergiplager. :-)

91 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle